Vandoren Traditioneel saxofoon alt

Saxofoon

De saxofoon 
De saxofoon werd in 1840 uitgevonden door Adolphe Sax. De saxofoon wordt onder de houtblazers gerekend omdat het geluid door het riet wordt produceert. Er bestaan verschillende soorten saxofoons. De meest gangbare soorten zijn de sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon. Dit zijn echter niet alle soorten die Adolphe Sax heeft uitgevonden. Tegenwoordig worden er nog maar 7 van de 14 soorten saxofoons gemaakt. De saxofoon word gebruikt in verschillende orkesten, zoals harmonie- en fanfareorkesten. Daarnaast komen ze veel voor in big bands en jazz-formaties.

Welke saxofoon moet ik kiezen?
Bij het kopen van een saxofoon zijn er een aantal factoren waarop u moet letten. Door te kijken naar het merk en type krijgt u al een goede indiciatie. Er zijn merken die erom bekend staan dat ze goede saxofoons leveren. In deze groep staat Selmer bovenaan. Vanaf de Mark VI wordt Selmer gezien als een absoluut topmerk. Selmer saxofoons voldoen ruimschoots aan de behoeften van zowel professionele als hobby saxofonisten. 
Op ongeveer hetzelfde niveau staan de MartinKing en Buffet
Yamaha en Yanagisawa zijn beide Japanse merken. Zij leveren evenalsKeilwerth goede saxofoons voor zowel beginners als professionals. 
Daarna komen de merken als Roy Benson. De saxofoons van Roy Benson zijn zeker verbeterd. Het zijn perfecte instapmodellen en geschikt als tweede instrument. Als het om kwaliteit, afwerking en mooie heldere klanken gaat, dan is Roy Benson niet te verslaan in deze prijsklasse. 
Als u de saxofoon probeert kunt u beoordelen of hij voldoet aan uw eisen, zoals klankkleur en bespeelbaarheid. Probeer meerdere saxofoons voordat u er één koopt.

Saxofoon mondstukken

Het mondstuk van een saxofoon kan een groot verschil maken in klank. Kies dan ook zorgvuldig. Er zijn verschillende merken, met verschillende eigenschappen.

- Vandoren is een klassieke mondstuk, hoewel deze firma ook mondstukken biedt voor Big Band en Jazz. Het enige metalen mondstuk is de V16 voor tenorsax. Een typisch jazz mondstuk.
- Selmer is een veel verkocht klassiek mondstuk met een mooie ronde toon. Elk instrument klinkt ineens zuiverder. Het wordt met name gebruikt door leerlingen en harmonie orkesten. Naast de bekende S80-serie bestaat er een S90-serie met een iets kleinere kamer. Rock- en Jazzblazers vinden een Selmer doorgaans te braaf. 
- Dukoff maakt gegoten mondstukken, die bekend staan om hun harde geluid. Ze zijn verkrijgbaar met vier verschillende kamers. De mondstukken zijn slecht afgewerkt, doch wie hier niet om maalt en een "scheurijzer" zoekt kan met Dukoff zeker slagen.
- Otto Link is van dezelfde fabriek als Meyer. Link is vooral bekend om zijn goudkleurige metaal serie. Het is een mooi dik mondstuk met goede klankeigenschappen. Het tenormondstuk wordt zowel in de jazz als in de pop veel gebruikt. Nadeel is dat de bijgeleverde binder niet van hoge kwaliteit is. De ebonieten Otto Link is erg geschikt voor oude jazz.
- Meyer wordt veel gebruikt door bigband leden en niet te agressieve jazz solisten. Dit mondstuk mengt zich goed met andere instrumenten. De ebonietserie heeft drie verschillende kamer- en baanlengte uitvoeringen, wat veel variatiemogelijkheden oplevert. Meyer heeft ook een minder bekende metaallijn.
- Rousseau is vooral bekend om zijn JDX - jazz serie. Dit is een gemakkelijk aanspreekbaar mondstuk dat net weer wat feller is dan Meyer. Daarnaast heeft Rousseau een hele lijn ebonieten mondstukken (Klassiek, Neoklassiek, Studiojazz en Jazz) en metalen jazz mondstukken.

Saxofoon rieten

Er zijn verschillende merken, materialen, uitvoeringen en diktes die allemaal voor de uiteindelijke kwaliteit van het riet zorgen. De dikte van het riet heeft invloed op de weerstand die er ontstaat tijdens het spelen. Bij een dun riet komt er gemakkelijk geluid uit de saxofoon. Dit geluid is echter wel kaler en scheller dan wanneer men kiest voor een dikker riet, waarbij meer lucht nodig is. Beginners beginnen normaliter op een 1 of 1½. Als u gevorderd raakt, zult u vanzelf bepalen welke dikte u het beste ligt. De diktes variëren van 1 tot en met 4, met stappen van ½. Rieten zijn er in hout en kunststof. Hout heeft een wat warmere en diepere klankkleur. Kunststof gaat daarentegen langer mee. Ook zijn deze rieten ongevoelig voor de vochtigheidsgraad en vuil, omdat de rieten geen poriën hebben. Deze rieten hoeven ook niet ingespeeld te worden.

Voor het maken van een keuze moet u eerst bepalen voor welke muziekstijl de rieten gebruikt worden.

- Hét klassieke riet van Vandoren. Dit riet heeft een dunne tip en meer hout in het overgangsgebied naar de rug. Daardoor heeft het riet een warme klank met een heldere artikulatie. mooie rechte nerf filed egaal naar de tip met iets hart. Klank redelijk makkelijk, redelijk egaal donker.
- De rieten van Rico zijn ontworpen voor een bredere keuze aan muziekstijlen. De rieten zijn gemakkelijk te bespelen. 
- Het Alexander Superial riet is het beste ontwerp voor een warme klank, de juiste resonantie, goede aanspreekbaarheid in de toonladders en een breed bereik.
- La Voz rieten zijn gemaakt van eersteklas riet voor de beste gehoorzaamheid en speelbaarheid. 
- Légère rieten worden gemaakt van een synthetisch materiaal dat zich gedraagt als riethout in natte toestand. Légère rieten hebben geen poriën, waardoor ze ongevoelig zijn voor vuil en veranderingen in vochtigheidsgraad. Légère rieten hoeven dus ook niet te worden ingespeeld.
- De rieten van Marca zijn ambachtelijk vervaardigd. Marca heeft eigen plantages in de beroemde Var-streek in Zuid-Frankrijk. Naast het eigen merk produceert Marca ook rieten voor bijvoorbeeld Ponzol en Alexander.

Genoeg informatie saxofoons, rieten en mondstukken? Kijk dan nu in onze webshop voor ons saxofoonaanbod